Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 11-03-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Cseke Péter Tamás
Titlul articolului: Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadna vissza az SZNT
Acces online: https://www.maszol.ro/index.php/belfold/9763-utlezarastol-adomegtagadastol-sem-riadna-vissza-az-sznt

A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be - jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Izsák Balázs.Az SZNT elnökét, a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetés főszervezőjét a demonstráción megfogalmazott petíció sorsáról kérdeztük. Izsák elmondta, arra számít, hogy a kormány válaszolni fog a székelyek követeléseit tartalmazó beadványra.„Eddig a román kormány az SZNT minden egyes beadványára válaszolt. Ám fontosabbnak tartanám azt, hogy érdemi párbeszéd induljon meg a központi hatalom és a székely önkormányzati vezetők a megfogalmazott követelésekről" - magyarázta Izsák.A beadvány megfogalmazói követelik, hogy a Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót, és ne tagolódjon be román többségű közigazgatási régióba. Kérdésünkre, mi történik, ha a kormány a petíció tartalmát figyelmen kívül hagyva mégis egy román többségű közigazgatási régióba sorolja a székelyföldi megyéket, kijelentette: „Bukarest ezt nem teheti meg".izsakbalazsIzsák emlékeztetett a román kormány nemzetközi kötelezettségvállalásaira. „Romániának tiszteletben kell tartania a helyi autonómia európai chartájában, a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájában, illetve a kisebbségi keretegyezményben vállalt kötelezettségeit" - jelentette ki.Az SZNT elnöke tiltakozást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a román kormány megszegi ezeket a kötelezettségeit. „A polgári engedetlenség eszközeihez is folyamodunk: a bukaresti kormány nem csak tüntetésekre, hanem útelzárásra, adómegtagadásra is számíthat. Megpróbáljuk megértetni a székelyföldi önkormányzatok tisztségviselőivel, hogy kedvezőtlen döntés esetén meg kell tagadniuk az engedelmességet és az együttműködést a központi hatalommal" - fogalmazott Izsák Balázs.Mint ismert, korábban az RMDSZ politikai alelnöke, Borbély László egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón kijelentette: az RMDSZ a dialógus útján próbálja rendezni az ország régiós átszervezésének problémáját, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a magyar közösség érdeke azt kívánja, akkor más szervezetekkel összefogva tiltakozó megmozdulásokra is sor kerülhet.- See more at: https://www.maszol.ro/index.php/belfold/9763-utlezarastol-adomegtagadastol-sem-riadna-vissza-az-sznt#sthash.qyj7sOYi.dpuf